Blog

Posted in desery, kuchnia grecka

Grecki tort z chałwą i orzechami

No i znowu kuchnia grecka: wcześniej była zupa, a dzisiaj na słodko. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że kuchnia tego regionu najbardziej mi smakuje i imponuje: uwielbiam ser feta, oliwki, moussakę z bakłażanami i inne śródziemnomorskie przysmaki. Tym razem proponuję tort z niesamowicie słodką chałwą, gdzie cukrzycy można dostać od samego patrzenia

 

Konieczne będą:

-forma o średnicy 20 cm

-Metalowa miska

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g chałwy
  • 100 g mielonych orzechów
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g masła

Orzechy karmelizowane:

-100 g orzechów włoskich

-50 g masła

Poncz:

  • 60 g cukru
  • 25 ml amaretto
  • 1/2 szklanki wody

Krem:

-5 żółtek

-40 g cukru

-1,5 łyżeczki żelatyny

-30 ml wody

-400 g masła

-200 g chałwy

Etapy produkcji:

Krok 1: przelewamy ciasto do formy

Białka ubijamy – gdy są już dobrze napowietrzone, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka oraz przestudzone roztopione masło. W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy oraz proszek do pieczenia. Chałwę kruszymy drobno. Ubite jaja mieszamy z suchymi składnikami za pomocą rózgi. Na końcu dosypujemy chałwę, mieszamy. Masę przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 15 minut.

Krok 2: karmelizujemy orzechy

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Ciągle mieszając, karmelizujemy orzechy ok. 1 minuty. Po wskazanym czasie pieczenia wyciągamy biszkopt i rozkładamy na nim gorące orzechy. Ponownie wkładamy biszkopt do piekarnika na 10–11 minut.Wodę, cukier łączymy i zagotowujemy. Następnie do wystudzonego ponczu dodajemy amaretto.

Krok 3: Przekładamy biszkopt kremem

Miękkie masło dobrze napowietrzamy w mikserze aż do uzyskania jasnej kremowej konsystencji. Żelatynę namaczamy w wodzie. W metalowej misce ubijamy na parze żółtka z cukrem. Gdy żółtka się dobrze ubiją, ściągamy miskę z pary, dodajemy namoczoną żelatynę, chwilę ubijamy i odstawiamy do wystudzenia. Połowę chałwy kruszymy bardzo drobno, drugą część kruszymy na większe kawałki. Zmniejszamy obroty miksera i bardzo powoli dodajemy ubite żółtka do masła. Mieszamy do całkowitego połączenia się. Dodajemy drobno pokruszoną chałwę i mieszamy delikatnie rózgą.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Zaczynając od spodu, nasączamy biszkopt ponczem, rozkładamy połowę kremu, posypujemy połową pokruszonej chałwy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, delikatnie dociskając. Ponownie nasączamy, nakładamy kolejną warstwę kremu i posypujemy pozostałą chałwą. Górną część biszkoptu, na której znajdują się orzechy, delikatnie nakładamy na górę tortu.

Tort wstawiamy do lodówki na ok. 1–1,5 godziny. Dekorujemy kawałkami chałwy. Do dekoracji możemy użyć również świeżych owoców i listków mięty. 

Słodkich wypieków 😉

Posted in kuchnia wegańska

Curry po tajsku

Odkrywając sztukę kulinarną staram się łączyć proste produkty które można dostać wszędzie, aczkolwiek jestem miłośnikiem przypraw, których znaczenie jest w Polsce mocno niedoceniane. To błąd. Dobre przyprawy nadają smaku, aromatu, ładnego wyglądu a także czynią proste dania czymś wyjątkowym- sprawiają że posiłek jest rytuałem a nie tylko mechaniczną czynnością. Postaram się zaprezentować proste, aczkolwiek sycące i bezmięsne danie.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 400 g pieczarek
  • 300 g soczewicy czerwonej
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżeczki curry
  • 200 g brązowego ryżu
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżka tajskiej pasty curry
  • 5 łyżek soku z cytryny

 

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy umyte (i obrane ), pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy około 7 minut. Wrzucamy soczewicę oraz wlewamy szklankę wody, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy szpinak, posiekany czosnek oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy dalej dolewając od czasu do czasu odrobinę wody jeśli soczewica zacznie przystawać do dna. Gdy soczewica zmięknie dodajemy kukurydzę, zielona pastę curry oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe. Podawać z ugotowanym brązowym ryżem

wskazówka: obieranie ząbka czosnku można sobie ułatwić poprzez zmiażdżenie go płaską stroną sztyletu- puści sok, a łupiny z łatwością odejdą od ząbka

 

 

Posted in Uncategorized

Burgery z batatów

Ciekawa alternatywa dla roślinożerców, którzy nie chcą rezygnować z przyjemności jaką są burgery. Zdrowa,sycąca a co ważniejsze banalnie łatwa

 

Składniki na ok.10 burgerów:

  • 1 batat (ok. 400 g)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki tahiny
  • 1/4 szklanki prażonego sezamu
  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki mięty
  • 2 łyżki kolendry
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz

 

Etapy przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłukać pod ciepłą wodą, wrzucić na rozgrzaną patelnie i chwilę podprażyć.
  2. zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
  3. Batata obrać ze skórki i przy pomocy blendera(lub zetrzeć na tarce na małych oczkach) zmiksować na gładkie purée. Purée dodać do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrobić gładką masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowej masy lepić nieduże burgery, następnie ułożyć je na blasze, wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie blachę wysunąć, każdego burgera obrócić i piec kolejne 8 – 10 minut. Podawać do obiadu lub w bułce, najlepiej smakują z kawałkiem awokado i ostrym sosem tabasco

 

jeżeli ktoś szuka więcej przepisów roślinnych polecam bloga Jadłonomia. Przepisy można dobierać poprzez zaznaczanie rodzaju posiłku,posiadanych składników i ewentualnych ograniczeń np. nietolerancja glutenu czy uczulenie na jakiś składnik. Fajna sprawa 🙂

 

 

 

 

Posted in kuchnia grecka

Zupa pomidorowa z koprem i serem feta

Ser feta- nieodzowny składnik sałatki greckiej- tyle może powiedzieć każdy nieszczególnie zainteresowany sztuką kulinarną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę że ser feta jest znakomitym dodatkiem do innych potraw. Te proste i klasyczne dania jak zupa pomidorowa, tym razem przygotowana w nieco mniej standardowy sposób po dodaniu tego greckiego przysmaku zyskuje nowy, niepowtarzalny charakter.

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę siekamy, podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory, dusimy przez 3 minuty. Dolewamy bulion warzywny. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.

Koper włoski oczyszczamy, liście kopru odkładamy na bok. Twarde łodygi usuwamy, głąby kroimy w cienkie paski. Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości

Liście tymianku obrywamy i siekamy wraz z odłożonymi na bok liśćmi kopru. Ser feta kruszymy na drobne kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem. Zupę doprawiamy i posypujemy  fetą.

Składniki na 4 porcje:

-1,5 kg pomidorów

-200 g sera feta

-sól

-pieprz

600 g kopru włoskiego

-1 cebula

-2 łyżki oliwy

-0,5 litra bulionu warzywnego

-łyżeczka brązowego cukru

-5 łodyg tymianku

-łyżka koncentratu pomidorowego