Posted in kuchnia grecka

Zupa pomidorowa z koprem i serem feta

Ser feta- nieodzowny składnik sałatki greckiej- tyle może powiedzieć każdy nieszczególnie zainteresowany sztuką kulinarną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę że ser feta jest znakomitym dodatkiem do innych potraw. Te proste i klasyczne dania jak zupa pomidorowa, tym razem przygotowana w nieco mniej standardowy sposób po dodaniu tego greckiego przysmaku zyskuje nowy, niepowtarzalny charakter.

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę siekamy, podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory, dusimy przez 3 minuty. Dolewamy bulion warzywny. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.

Koper włoski oczyszczamy, liście kopru odkładamy na bok. Twarde łodygi usuwamy, głąby kroimy w cienkie paski. Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości

Liście tymianku obrywamy i siekamy wraz z odłożonymi na bok liśćmi kopru. Ser feta kruszymy na drobne kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem. Zupę doprawiamy i posypujemy  fetą.

Składniki na 4 porcje:

-1,5 kg pomidorów

-200 g sera feta

-sól

-pieprz

600 g kopru włoskiego

-1 cebula

-2 łyżki oliwy

-0,5 litra bulionu warzywnego

-łyżeczka brązowego cukru

-5 łodyg tymianku

-łyżka koncentratu pomidorowego

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s